Anguía (Anguilla anguilla)

barra-colores
[mpc_image preset=”mpc_preset_22″ image=”1005″ image_size=”full” image_opacity=”100″ image_inner_border_gap=”0″ effect=”none” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:rgba(255,255,255,0.01);” overlay_background=”rgba(20,78,140,0.8)” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”fa fa-search-plus” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”24″ overlay_icon_background=”#144e8c” overlay_icon_border_divider=”true” overlay_icon_border_css=”border-top:2px;border-right:2px;border-bottom:2px;border-left:2px;border-color:#ffffff;border-style:solid;border-radius:100px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:15px;padding-bottom:15px;padding-left:15px;” overlay_padding_css=”padding:15px;” overlay_hover_color=”#ffffff” overlay_hover_icon_background=”#e22329″ overlay_hover_border=”#ffffff”]
[mpc_image preset=”mpc_preset_22″ image=”1301″ image_size=”full” image_opacity=”100″ image_inner_border_gap=”0″ effect=”none” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:rgba(255,255,255,0.01);” overlay_background=”rgba(20,78,140,0.8)” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”fa fa-search-plus” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”24″ overlay_icon_background=”#144e8c” overlay_icon_border_divider=”true” overlay_icon_border_css=”border-top:2px;border-right:2px;border-bottom:2px;border-left:2px;border-color:#ffffff;border-style:solid;border-radius:100px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:15px;padding-bottom:15px;padding-left:15px;” overlay_padding_css=”padding:15px;” overlay_hover_color=”#ffffff” overlay_hover_icon_background=”#e22329″ overlay_hover_border=”#ffffff”]
[mpc_image preset=”mpc_preset_22″ image=”1004″ image_size=”full” image_opacity=”100″ image_inner_border_gap=”0″ effect=”none” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:rgba(255,255,255,0.01);” overlay_background=”rgba(20,78,140,0.8)” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”fa fa-search-plus” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”24″ overlay_icon_background=”#144e8c” overlay_icon_border_divider=”true” overlay_icon_border_css=”border-top:2px;border-right:2px;border-bottom:2px;border-left:2px;border-color:#ffffff;border-style:solid;border-radius:100px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:15px;padding-bottom:15px;padding-left:15px;” overlay_padding_css=”padding:15px;” overlay_hover_color=”#ffffff” overlay_hover_icon_background=”#e22329″ overlay_hover_border=”#ffffff”]
[mpc_tabs preset=”mpc_preset_14″ tabs_position=”right” active_tab=”0″ font_preset=”mpc_preset_19″ font_color=”#ffffff” font_size=”14″ font_line_height=”1.75″ font_align=”right” content_padding_divider=”true” content_padding_css=”padding-top:0px;padding-right:20px;padding-bottom:10px;padding-left:0px;” background_color=”#144e8c” padding_css=”padding:30px;” margin_divider=”true” margin_css=”margin-right:10px;margin-left:20px;” mpc_button__font_preset=”mpc_preset_20″ mpc_button__font_color=”#6faf6c” mpc_button__font_size=”16″ mpc_button__font_transform=”uppercase” mpc_button__font_align=”left” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__hover_font_color=”#ffffff” mpc_button__hover_background_effect=”expand-horizontal” button_margin_divider=”true” button_margin_css=”margin-top:5px;margin-bottom:15px;”][mpc_tab title=”Descrición” tab_id=”1506525461485-3″][mpc_textblock content_width=”100″ font_preset=”mpc_preset_13″ font_color=”#333333″ font_size=”16″ font_align=”justify” mpc_tooltip__disable=”true”]A anguía é unha especie que se caracteriza pola forma do seu corpo, moi alongado e cilíndrico, con labio inferior prominente e pel moi escorregadiza. Cambian notablemente a morfoloxía ao longo do seu ciclo vital e a súa coloración tamén é variable, entre tons negros, verdosos e amarelados que mudan cara a tonalidades prateadas segundo se achegan á fase madura.[/mpc_textblock][/mpc_tab][mpc_tab title=”Hábitat” tab_id=”1506525461983-6″][mpc_textblock content_width=”100″ font_preset=”mpc_preset_13″ font_color=”#333333″ font_size=”14″ font_align=”justify” mpc_tooltip__disable=”true”]Trátase dunha especie catádroma, é dicir, vive principalmente nos ríos e migra ao mar para reproducirse.

A desova ten lugar no mar dos Sargazos, no Atlántico setentrional, a grandes profundidades.

Na auga doce vive no fondo, preferentemente de area e lodo, onde se enterra para hibernar. Adáptase a diferentes condicións de salinidade e temperatura, polo que pode habitar en calquera medio acuático, xa sexan ríos, canles, lagos e mesmo pozos.

En canto á alimentación, é unha especie omnívora e detritívora.[/mpc_textblock][/mpc_tab][mpc_tab title=”Ciclo de vida” tab_id=”1506526350535-4″][mpc_textblock content_width=”100″ font_preset=”mpc_preset_13″ font_color=”#333333″ font_size=”14″ font_align=”justify” mpc_tooltip__disable=”true”]A reprodución no mar dos Sargazos ten lugar ao final do inverno ou durante a primavera. Cando nace, a anguía comeza como unha larva, transparente e aplanada lateralmente, que ao achegarse á costa se transforma en meixón, con cor parda-verdosa e parte ventral esbrancuxada. A migración a través do Atlántico dura entre 3 e 7 anos. Durante o ascenso nos ríos, que se produce de outubro a abril, vaise alimentando e convértese en anguía amarela, co dorso case negro e o ventre amarelado. Finalmente, cando acada a madurez sexual, adquire un ton prateado, polo que se coñece como anguía prateada, e comeza a súa migración ao mar entre outubro e decembro. Durante este descenso é cando se produce a pesca da anguía nos ríos. Unha vez chega de novo ao mar dos Sargazos, a anguía desova e pecha así o seu ciclo vital.[/mpc_textblock][/mpc_tab][/mpc_tabs]

[mpc_tabs preset=”mpc_preset_14″ tabs_position=”right” active_tab=”0″ font_preset=”mpc_preset_19″ font_color=”#ffffff” font_size=”14″ font_line_height=”1.75″ font_align=”right” content_padding_divider=”true” content_padding_css=”padding-top:0px;padding-right:20px;padding-bottom:10px;padding-left:0px;” background_color=”#144e8c” padding_css=”padding:30px;” margin_divider=”true” margin_css=”margin-right:10px;margin-left:20px;” mpc_button__font_preset=”mpc_preset_20″ mpc_button__font_color=”#6faf6c” mpc_button__font_size=”16″ mpc_button__font_transform=”uppercase” mpc_button__font_align=”left” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__hover_font_color=”#ffffff” mpc_button__hover_background_effect=”expand-horizontal” button_margin_divider=”true” button_margin_css=”margin-top:5px;margin-bottom:15px;”][mpc_tab title=”Estado de conservación” tab_id=”1506525461485-31506525747933″][mpc_textblock content_width=”100″ font_color=”#333333″ font_size=”16″ font_align=”justify” margin_divider=”true” mpc_tooltip__disable=”true” mpc_tooltip__border_divider=”true” mpc_tooltip__padding_divider=”true”]O estuario do Miño é unha das poucas localizacións de anguías que mantén certa importancia en España, aínda que o seu estado de conservación é preocupante, polo que foi catalogada como especie vulnerable no tramo internacional do río.

A súa repercusión no plano ecolóxico afecta tamén ao económico, xa que este é o único río en Portugal onde se permite a pesca de anguías.[/mpc_textblock][/mpc_tab][mpc_tab title=”Factores de ameaza” tab_id=”1506525736040-91506525747933″][mpc_textblock content_width=”100″ font_preset=”mpc_preset_13″ font_color=”#333333″ font_size=”16″ font_align=”justify” mpc_tooltip__disable=”true”]A pesar de ser un migrador catádromo, as ameazas sobre a especie e sobre o seu hábitat son comúns ás que sofren os migradores anádromos. Así, o declive das súas poboacións está provocado por:

  • Pesca de meixón non controlada, debido ao seu alto valor comercial.
  • Contaminación por verteduras de depuradoras e efluentes domésticos e industriais

             – Perda da calidade química da auga

             – Alteración do réxime hidrolóxico e os procesos biolóxicos

             – Incremento da temperatura da auga

  • Construción de obstáculos infranqueables no leito (encoro de Frieira, minihídricas, diques)

            – Redución do hábitat dispoñible

            – Dificultade de migración no ascenso ao río

  • Aumento da dispersión no río dun parasito exótico (Anguillicoloides crassus) que se aloxa na vexiga natatoria das anguías e pode comprometer a súa migración reprodutora.

[/mpc_textblock][/mpc_tab][mpc_tab title=”Medidas de conservación” tab_id=”1506525461983-61506525747933″][mpc_textblock content_width=”100″ font_preset=”mpc_preset_13″ font_color=”#333333″ font_size=”14″ font_align=”justify” mpc_tooltip__disable=”true”]

  • Regulación da pesca do meixón.
  • Construción de pasos para anguías nas presas.
  • Depuración das verteduras que van aos ríos.

[/mpc_textblock][/mpc_tab][/mpc_tabs]